list page
#
year2019
nameriabinki house
locationkyiv, ukraine
category
architecture
residental
size260 m²
architect
katya zuieva katya aivazian

 

The house is located in the Ryabinki cottage town, which is in 30 kilometers from Kyiv, in a remote area among the linden groves. The main tasks in the design were to create a comfortable space for the life of the owners and receiving guests, to preserve the existing trees as much as possible and to focus on the landscape around, inscribing the house into it.

 

The building site itself is clearly divided into two parts - with and without trees, which dictated the location of the house - on its flat part. The cottage is one-storeyed and connected to the surroundings by a system of paths and landscape compositions around it.

 

In order to obtain a specific natural landscape and light environment, each function of the living space is oriented towards its desired orientation. In order to connect the interior and exterior space, to make it flow into each other, we used the maximum glazing area on the southeastern façade, which is oriented towards most of the garden. So the living room with the kitchen and the guest room receive the most sunlight, since they are the main areas for pastime. Large 3x4m windows act as an ever-changing seasonal backdrop, letting in an abundance of color and natural light.

 

Large area of glazing is also used in the master bedroom block. It faces the west and has its own separate block with a bathroom and dressing room, thus its hidden from the guests eyes of the house.

 

In addition to the main lighting through the windows, the skylight shafts are designed in the house, which form is round openings facing the sky and attract natural daylight to the very heart of the house.

 

Outside, each of the blocks of the house - active, quiet or technical - is emphasized by a change in the height or material of the facades - larch and seam. The main color of the facade of the house is dark graphite, which in this context creates an allusion to a modern fortress, where you can hide from the noisy outside world. The red Hörmann entrance door and the automatic pergolas on the main entrance and on the terrace are bright accents of the exterior.

 

The garden has several main functional areas. The fireplace is located closest to the house, and is connected by a single path with its own garden in the form of 7 concrete garden beds. The biopond, as an alternative to the pool, is designed far from home among the lindens. The rest of the site is landscaping, which includes more than 100 plant species, carefully selected by the clients themselves, together with dendrologists.

 

Minimalist on the outside and warm on the inside, this quiet home is decorated in a neutral and natural palette of colors, materials and textures, including muted whites, beige, wood, linen and marble, inspired by the surrounding landscape. All the main rooms are compositionally connected with each other due to materials and textures.

 

Thus, the main wall dividing the active zone with others is made of natural wood and goes to a closed terrace with a summer kitchen, made in the same material. The house's material palette symbolizes its place in nature. The walls and furniture are finished in oak wood, complemented by natural stone. Together, the materials create a space that feels intuitive and organic - internally, in sync with the outside world.

 

The combination of noteworthy items such as Knoll dining chairs and Arflex armchairs by Marcello Cuneo is easy to match with custom-designed furnishings such as the kitchen. The fairly linear interior is softened by soft linen curtains and an oatmeal Toulemonde Bochart carpet interspersed with pattern, giving the design a relaxed, rustic feel.

 

The central element in the living room and in the house itself is the fireplace, which serves not only as an aesthetic accent, but also helps in heating the house.

 

Technically, the house is equipped with a supply and exhaust ventilation and air conditioning system, a backup power supply system and heating in the form of a water heated floor. To avoid condensation on the windows that meet the floor, an additional electric underfloor heating was used along them.

 

In the development of the interior were involved such factories as Zanotta, Knoll, Saba, Arflex, Vitra, Normann Copenhagen, Midj, Moustache.

 

Lighting from factories Wastberg, Davide Groppi, Vibia, & tradition

All cabinet furniture is designed by the architects and executed by local contractors.